Cazanele Dunării

Locul unde Dunarea intalneste Carpatii – Cazanele Dunarii

Bucuresti – Pitesti – Slatina – Craiova – Strehaia – Drobeta-Turnu Severin – Orsova – Eselnita – Targu Jiu – Horezu – Pitesti – Bucuresti

Plecare: 13-15.07.2018

Tarif: 490RON/ persoana

ZIUA 1

Grupul se formeaza la ora 05.45 in Bucuresti in fata magazinului Adorama, la baza dealului Patriarhiei si se pleaca la ora 06.00. Ne deplasam pe urmatorul traseu: Pitesti – Slatina – Craiova – Strehaia – Drobeta-Turnu Severin – Orsova – Eselnita.

Pitesti  este resedinta si cel mai mare oras al judetului Arges din regiunea istorica  Muntenia. Localitatea are statutul de municipiu si renumele de orasul lalelelor, aici fiind gazduit anual un important festival intitulat Simfonia Lalelelor.

Slatina este situat în sudul României, pe malul stâng al râului Olt. Cele mai vechi monumente istorice din Slatina sunt lacașuri de cult, dar există și structuri urbane cu valoare istorică și culturală. Slatina este unul dintre puținele orașe din România al căror centru istoric a fost conservat

Craiova denumită și „capitala Olteniei”, se afla asezata pe malul stâng al Jiului. Craiova este un oraș cu numeroase construcții vechi: biserici, case și palate boierești sau alte construcții laice: manastirea Cosuna, Casa Baniei, muzeul Olteniei, parcul Romanescu, castrul roman Pelendava etc.

Pelendava a fost cetatea de resedinta a unor vechi triburi geto-dacice. In secolul II dHr castrul a cunoscut o dezvoltarea extreme de infloritoare. In pisania manastirii Cosuna se mentioneaza ca la constructia manastirii au fost folosite pietre luate din castru. Astazi castrul se afla in cartierul Mofleni din orasul Craiova.

Strehaia se afla asezat de-a lungul raului Motru. Cele mai importante obiective turistice sunt cetatea și mănăstirea Strehaia (sec. XV), ctitorită de boierii Craiovești. Ansamblul manastiresc fortificat de la Strehaia a fost ridicat inca din anul 1645, sub conducerea domnitorului Matei Basarab, cuprinzand, pe langa biserica propriu zisa a manastirii, un zid de incinta, un turn situat la intrarea in complexul monahal si ruinele ramase din vechea curte domneasca ce exista in trecut aici. O importanta contributie la aspectul pe care il are in prezent Manastirea Strehaia i se datoreaza si lui Constantin Brancoveanu.

Drobeta Turnu Severin este un municipiu, port la Dunăre, reședința județului Mehedinți. In antichitate a fost unul dintre cele mai importante orase din Dacia Romana. Castrul a fost distrus de barbari și reconstruit în mod reptat în timpul antichității târzii, încetându-și definitiv rolul de garnizoană în anul 602 d.Hr. În evul mediu a fost construită de Regatul Maghiar cetatea Severin, care a fost distrusă la 1526 de Imperiul Otoman. Vestigiile castrului roman Drobeta, Podul lui Traian și Turnul lui Sever, se pot vedea și astăzi.

Drobeta a fost prima cetate din piatră ridicată în Dacia (103-105) de împăratul Traian, un castru roman de apărare și un important centru militar și politic, inițial fiind construit pentru a adăposti 500 de soldați care asigurau paza podului. Se văd și azi fundațiile (refăcute de Constantin cel Mare)

Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, între primăvara anului 103 și primăvara anului 105  pe Dunărea de Jos, la est de Porțile de Fier, în orașul Drobeta-Turnu Severin. Scopul construcției a fost de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian și a proviziilor necesare celei de-a doua campanii miltare de cucerire a Daciei regelui Decebal. In momentul de fata, obiectivul istoric este supus unui nou proces de restaurare.Exista proiect tehnic si are loc si supraveghere arheologica de specialitate. Amintită pentru prima dată într-un document din1233, când se luptau pentru acest teritoriu Imperiul Valaho-Bulgar şi Regatul Maghiar, din Cetatea Severinului nu au mai rămas decât ruine. In anul 1524, cand un atac destul de puternic al lui Soliman Magnificul a reusit sa distruga in totalitate zidurile acesteia, din cetate ramanand doar un singur turn vertical, turn ce astazi poarta denumirea Turnul lui Sever.

Orsova  este situat pe malul lacului de acumulare „Porțile de Fier I” de pe Dunăre, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre. Ca urmare a realizării lacului de acumulare Porțile de Fier, vechea vatră a orașului a fost inundată în 1970, iar populația a fost strămutată pe un nou amplasament, Cele mai importante obiective ce pot fi vizitate sunt: Mănăstirea Sfânta Ana,  Biserica Catolica, Capul lui Decebal Rex; Clisura Dunarii; Golful Dunarii; Barajul Portile de Fier 1.

Manastirea Sf Ana domina zona Orsovei si a fost fondata in sec XX de catre ziaristul din perioada interbelica Pamfil Seicaru. Complexul monahal initial a fost alcatuit ditr-o biserica de lemn, cu elemente de stil traditional romanesc, si chilii pe ambele parti, ansamblul avand forma literei U. In ultimul deceniu a mai fost construita clopotnita cu un altar de vara si un fost bloc de alimentatie publica in care functioneaza actualmente Muzeul memorial Pamfil Seicaru, biblioteca, trapeza si un atelier de croitorie.

Hidrocentrala Portile de Fier 1 este cea mai mare hidrocentrală de pe fluviul Dunăreași are o putere instalată de 1080 MW. În aval există și hidrocentrala Porțile de FierII. Sistemul Porțile de Fier I este una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre.

Eselnita se afla in vestul judetului Mehedinti. Actualul amplasament a fost construit în anii 1967-1970, vechea vatră a așezării aflându-se sub apele lacului de acumulare Porțile de Fier I.

Eselnita se afla in vestul judetului Mehedinti. Actualul amplasament a fost construit în anii 1967-1970, vechea vatră a așezării aflându-se sub apele lacului de acumulare Porțile de Fier I.

Cazare la pensiune de 3*

ZIUA 2

Timp liber la dispozitia turistilor sau optional croaziera de-a lungul Clisurii Dunarii.In timpul croazierei vor fi vizitate in salupe de 14 locuri: Cazanele Mari, Cazanele Mici, statuia lui Decebal, Pestera Ponicoavei si Grota Veterani, Golful Dubovei, Manastirea Mraconia. Cazanele Mari si Mici au o lungime de 9 km si sunt cuprinse intre muntii Ciucarul Mare si Mic –Romania-si Veliki Strbac si Mali Strbac – Serbia.

Statuia lui Decebal reprezinta cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona Cazanelor.Acesta se afla in Cazanele Mici. Este cea mai mare sculptura in piatra din Europa.  Ideea realizarii acesteia i-a apartinut omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan.

Pestera Ponicoavei mai este cunoscuta si sub numele de pestera de la Gura Apei sau Pestera liliecilor.

Grota Veterani Pestera din Panza Curii. Pestera Veterani isi are originea numelui dupa numele lui Veterani, cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebes si care a refortificat pestera la sfarsitul sec. al XVII-lea.

Manastirea Mraconia in zona Cazanelor, sector din Defileul Dunarii, se afla Valea Mracunei ( „loc ascuns” sau „apa intunecata” ),unde,pana in 1967, se gasea o veche manastire numita Mracunia. Constructia Hidrocentralei Portile de Fier 1 a dus,insa, la sacrificarea lacasului de cult, apele revarsate ale lacului de acumulare au inghitit ruinele manastirii, botezata de localnici „manastirea de sub ape”. Cand nivelul Dunarii scade foarte mult, ruinele in forma de cruce ale vechiului lacas pot fi vazute cu ochiul liber.

Tariful croazierei este de 35 RON/ persoana.

Seara timp pentru o plimbare scurta de-a lungul Dunarii  sau plaja pe plaja proprie a pensiunii.Cazare la pensiune de 3*

ZIUA 3

Dupa micul dejun, predam cheile de la camera si plecam spre Bucuresti. Vom trece prin Eselnita, Drobeta, Targu Jiu, Horezu, Pitesti.

Manastirea Vodita este cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si, totodata, primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom. Manastirea Vodita a fost intemeiata in secolul al XIV-lea de catre voievodul Vladislav Vlaicu si a devenit cel mai puternic centru duhovnicesc, cultural si misionar al zonei. Desele atacuri ale turcilor asupra cetatilor de la Dunare au determinat insa mutarea centrului monahal intr-o zona mai sigura. In 1891, cand episcopul Ghenadie al Ramnicului efectueaza o vizita canonica la Manastirea Vodita, el constata starea avansata de degradare: biserica mai avea decat cateva ziduri, iar chiliile erau daramate pana la temelie. Vechea manastire a fost reconstituita in anul 1990. In drum spre actuala manastire, pe partea stanga a drumului, se pot vedea si astazi cateva ruine ramase de la cea mai veche manastire ortodoxa din Tara Romaneasca.

Târgu Jiu este un municipiu, reședință și cel mai mare oraș al județului Gorj, din regiunea istorică Oltenia. Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul primului război mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale — Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m. Masa tăcerii, lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării cu bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este dispus în clepsidrele-scaune care-l măsoară. Totul decurge în tăcere.

Aleea scaunelor, compusă din două bănci de piatră și 30 scaune din piatră, pătrate (în formă de clepsidră) dispuse de o parte și de alta a aleii în grupuri de câte trei, fac legătura între grupul Mesei tăcerii și Poarta sărutului, situată spre est, la intrarea în parc. Realizată între 1937-1938.

Poarta sărutului, construită din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o altă viață. Motivul sărutului, prezent pe stâlpii porții, ar putea fi interpretat și ca ochii care privesc spre interior.

Coloana fără sfârșit, sau a „sacrificiului infinit”, considerată de către Sydnei Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintă un adevărat „testament spiritual” al artistului, un adevărat axis mundi, menit parcă să sprijine în veșnicie bolta cerului.

Din Calea Eroilor, în afară de sculpturile lui Brâncuși, face parte și biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel ridicată între 1927 și 1938 pe locul unei alte biserici ce data din anul 1777

Orașul Horezu se află așezat în partea centrală a județului Vâlcea. Din punct de vedere turistc Horezu atrage anual mulți turiști. Principalele atracții turistice ale zonei sunt: ceramica de Horezu; mănăstirea Horezu, Cheile Bistrița și Cheile Oltețului; Parcul Național Buila Vânturarița

Mănăstirea Hurezi sau Mănăstirea Horezu, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Ansamblul monastic se compune din: biserica propriu-zisă a mănăstirii, ctitorită de marele domnitor și cărturar Constantin Brâncoveanu, aflată în centrul incintei cu hramulSfinții Împărați Constantin și mama sa Elena; biserica bolniței, ctitorită de doamna Maria, soția domnitorului, la 1696; schitul „Sfinților Apostoli“, ctitorit de starețul mănăstirii Ioan Arhimandritul  la 1698; schitul Sfântului Ștefan, numit astfel după numele fiului cel mare al domnitorului, ctitorit de acesta la 1703.

Mănăstirea Horezu a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Manastirea Bistrita  ctitorie a boierilor Craiovești (Barbu, Banul Craiovei și frații săi Pârvu vornicul, Danciu armașul și Radu postelnicul), a fost zidită între anii 1492-1494. Ea se află în satul Bistrița aparținând de comuna Costești din județul Vâlcea, pe pitoreasca vale a râului cu același nume.

Tariful include:
-transport autocar 3*
-cazare 2 nopti pensiune 3*
-demipensiune
-ghid de turism atestat

Tariful nu include:
-alte tipuri de masa nespecificate in program
-intrarile la obiectivele turistice
-croaziera pe Dunare: 35 RON/ persoana
-cheltuieli personale

Categories: Circuite Romania,Turism Intern