Cheile Dambovicioarei

Bucuresti – Targoviste – Mausoleul de la Mateias – Cheile si Pestera Dambovicioarei

Date plecare:   06.08; 10.09

Tarif: 89 RON/ persoana

Grupul se formeaza la ora 07.45 in fata magazinului Adorama, la baza dealului Patriarhiei iar la ora 08.00 se pleaca in excursie.

Programul include:
-vizita Curtea Domneasca de la Targoviste
-vizita Mausoleul de la Mateias
-vizitarea Cheilor si a Pesterii Dambovicioarei
-vizitarea casei memoriale George Toparceanu
-plus alte surprize

Targoviste: Curtea Domneasca- cetatea veche, turnul Chindiei, Biserica Domneasca Mare,Biserica Sfanta Vineri-, Muzeul Tiparului

Târgoviște este un municipiu, reședința de județ și cel mai mare oraș al județului Dâmbovița. Reședință domnească și capitală între 1396 și 1714, orașul a deținut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al Țării Românești.

Prima mențiune a orașului, la 1396, este făcută de cruciatul bavarez Johann Schiltberger, care a vizitat orașul cu ocazia pregătirilor pentru lupta de la Nicopole.

În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân orașul a devenit principala reședință domnească a Țării Românești. Tot în timpul acestui domnitor a fost refăcută Curtea Domnească, ale cărei ruine împrejmuiesc astăzi Turnul Chindiei; ultimele cercetări arheologice au avansat ideea că o curte a fost ridicată aici înainte de Mircea cel Bătrân.

Mausoleul de la Mateias este un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918 Mausoleul a fost ridicat între anii 1928-1935; ca material de constructive s-a folosit in special calcar de Albești. În perioada 1980-1984 Mausoleul eroilor a fost extins prin construirea unei terase de paradă, a unor impozante scări de acces, camere muzeale, un basorelief.  S-a construit și cupa din piatră de Albești în care arde o flacără veșnică în amintirea eroilor căzuți la Mateiaș.

Cheile Dambovicioarei au o lungime de chei propriu zise de 2 km si sunt situate în arealul montan calcaros al „Munților Piatra Craiului”. Cheile Dâmbovicioarei au un aspect impunător și fac parte dintr-o serie de cel puțin 20 de chei situate în bazinul Dâmboviței. Dâmbovicioara a săpat în formațiunile de roci sedimentare, calcaroase, și gresii, conglomerate un adevărat canion lung de 8 km, care în unele porțiuni valea are pereți verticali ce depășesc 200 de m înâlțime.

Apele râului prin acțiunea de eroziune au creat forme bizare de turnuri, sau creste ascuțite, având subteran goluri carstice, astfel în această zonă se pot număra peste 50 de peșteri precum: Peștera Dâmbovicioara, Peștera de la Gura Defileului, Peștera Labirintului.

Peștera Dâmbovicioara este situată în partea de sud a Masivului Piatra Craiului, în versantul stâng al văii Dâmbovicioara județul Argeș. Peștera s-a format datorită acțiunii apelor pârâului Dambovicioara, care au tăiat în calcarele Masivului Piatra Craiului. Este o peșteră caldă, cu o tempreatură de 10 – 12 °C și cu o umiditate moderată. Peștera este „uscată”, pârâul care a generat-o având acum o altă albie. În interior se leagă de exterior printr-un horn înalt de 10 m, care furnizează un slab curent de aer.

Casa memorială George Topîrceanu se găsește în Nămăești, județul Argeș  În prezent, casa unde a locuit și a creat poetul, timp de 8 ani, adăpostește o expoziție memorială permanentă, cuprinzând exponate legate de viața și activitatea poetului (o parte a bibliotecii personale, scrisori adresate familiei și prietenilor, manuscrise, fotografii, arme de vânătoare, bastoane.La intrarea în micul parc, printre pomi, se găsește bustul poetului George Topârceanu.

Tariful include
-transport microbus/ midi bus clasificat la 3*
-ghid de turism atestat

Tariful nu include:
-intrarile obiectivele turistice
-cheltuielile personale
-masa de pranz

NOTA:
Aceasta excursia se realizeaza numai la cerere, grup minim 18 persoane!
Va rugam sa aveti imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare pentru vizitarea Pesterii Dambovicioarei intrucat sunt in jur de 12 grade in interior-temperatura constanta-

Categories: Excursii de o zi,Recomandari,Turism Intern