Fagaras – Prislop: Drum de la cetate la manastire

Bucureşti – Horezu – Târgu Jiu – Mănăstirea Prislop – Oraştie – Sibiu – Sâmbăta de Sus – Cetatea Făgăraşului – Râşnov – Bucureşti

Plecare:  01.10; 22.10; 06.11

Tarif: 250 RON/ persoana

Ziua 1: Intalnirea grupului se face la ora 05.45 langa Dealul Patriarhiei, in fata magazinului Adorama (Piata Unirii)-Bucuresti. Plecarea se face la ora 6.00 si ne indreptam spre orasul Horezu.

Orașul Horezu se află așezat în partea centrală a județului Vâlcea. Din punct de vedere turistc Horezu atrage anual mulți turiști. Principalele atracții turistice ale zonei sunt: ceramica de Horezu; mănăstirea Horezu, Cheile Bistrița și Cheile Oltețului; Pacul Național Buila Vânturarița

Mănăstirea Hurezi sau Mănăstirea Horezu, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714), sinteză a artei românești din acel timp, a fost construită între anii 1690 și 1693. Întreg ansamblul se remarcă prin conceptul unitar. El este structurat pe axa principală est-vest, pe care sunt aliniate gradat patru lăcașe de cult, construite în etape diferite și de ctitori diferiți.

Ansamblul monastic se compune din: biserica propriu-zisă a mănăstirii, ctitorită de marele domnitor și cărturar Constantin Brâncoveanu, aflată în centrul incintei cu hramulSfinții Împărați Constantin și mama sa Elena; biserica bolniței, ctitorită de doamna Maria, soția domnitorului, la 1696; schitul „Sfinților Apostoli“, ctitorit de starețul mănăstirii Ioan Arhimandritul  la 1698; schitul Sfântului Ștefan, numit astfel după numele fiului cel mare al domnitorului, ctitorit de acesta la 1703.
Mănăstirea Horezu a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Târgu Jiu este un municipiu, reședință și cel mai mare oraș al județului Gorj, din regiunea istorică Oltenia. Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul primului război mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale — Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m.
Masa tăcerii, lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării cu bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este dispus în clepsidrele-scaune care-l măsoară. Totul decurge în tăcere.
Aleea scaunelor, compusă din două bănci de piatră și 30 scaune din piatră, pătrate (în formă de clepsidră) dispuse de o parte și de alta a aleii în grupuri de câte trei, fac legătura între grupul Mesei tăcerii și Poarta sărutului, situată spre est, la intrarea în parc. Realizată între 1937-1938.
Poarta sărutului, construită din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o altă viață. Motivul sărutului, prezent pe stâlpii porții, ar putea fi interpretat și ca ochii care privesc spre interior.
Coloana fără sfârșit, sau a „sacrificiului infinit”, considerată de către Sydnei Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintă un adevărat „testament spiritual” al artistului, un adevărat axis mundi, menit parcă să sprijine în veșnicie bolta cerului. Înaltă de 29,33 m, este constituită din 16 module  romboidale din fontă.
Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938.
Din Calea Eroilor, în afară de sculpturile lui Brâncuși, face parte și biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, inaugurată pe data de 7 noiembrie 1937, la aceeași dată cu Poarta Sărutului. Biserica se află pe axul Căii Eroilor, realizând o legătură între elementele ansamblului sculptural. A fost ridicată între 1927 și 1938 pe locul unei alte biserici ce data din anul 1777.

Mănăstirea Prislop este o mănăstire din România situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. De aproape șapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric. Se consideră că prima mănăstire cu acest nume ar fi fost construită de Nicodim de la Tismana. Aşezată într-o poiană, la altitudinea de 640 m, Mănăstirea Prislop este înconjurată de dealuri care coboară în pante domoale pâna aproape de monument.
În istoria mănăstirii s-au remarcat numeroase personalităţi: Sfântul Nicodim, întemeietorul şi primul ctitor al mănăstirii, între anii 1399-1405; Domniţa Zamfira, a doua ctitoră a mănăstirii între anii 1560-1580, al cărei mormânt se află în pronaosul bisericii;  Stareţul Ioan, ajuns mitropolitul Transilvaniei între anii 1585-1605; în anul 1600 a întâmpinat pe Mihai Viteazu cu prilejul intrării triumfale în Alba Iulia; Sfântul Ioan de la Prislop, vieţuitor şi nevoitor în secolele XV-XVI, a cărui peşteră săpată în stâncă, numită şi „Casa Sfântului”, este un loc de pelerinaj;  Protosinghelul Arsenie Boca, al treilea ctitor al mănăstirii, care, în afară de rolul covârşitor pe care l-a avut prin înzestrarea harica a duhovniciei, a conceput şi a îndrumat toate lucrările de construcţie şi înfrumuseţare a Mănăstirii Prislop, între anii 1948-1988, unele dintre acestea fiind chiar înfăptuite personal. Părintele Arsenie Boca este înmormantat în cadrul mânâstirii de la Prislop;  Maica stavrofora Zamfira Constantinescu, cea dintâi stareţă a Sfintei Mănăstiri a Prislopului, între anii 1950-1959.

Orăștie, mai demult Oroșteiu,  este un municipiu situat în județul Hunedoara. Prima atestare documentara a localitatii Orastie dateaza din 1224, insa exista dovezi arheologice care atesta prezenta oamenilor in aceste locuri cu mult inainte – cultura neolitica „Turdas”, dar si epocile ulterioare. Orastia s-a remarcat de-a lungul secolelor si ca un centru cultural: in anul 1582 se tiparea aici „Palia”, prima traducere romaneasca a celor 5 carti de la inceput ale Vechiului Testament. In acelasi timp s-au dezvoltat institutii de invatamant care atrag elevi si profesori din Transilvania si Banat. Principalele obiective turistice din zona Orastiei sunt: biserica ortodoxa Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil; Muzeul de etnografie si arta popular; cetatea Orastiei; cetatile dacice din Muntii Orastiei; statiunea turistica Geoagiu Bai.

Ziua 2:  Se ia micul dejun, se predau cheile de la camera si ne indreptam spre orasul Sibiu.

Sibiu este reşedinţa de judeţ şi cel mai mare municipiu al judetului Sibiu. În  anul  2007 a fost Capitală Culturală Europeană, împreună cu oraşul Luxemburg. Sibiul şi împrejurimile sale sunt una din cele mai vizitate zone din România. Centrul istoric este unul dintre cele mai bine păstrate locaţii istorice din ţară. Multe din zidurile şi sistemele de fortificaţii sunt menţinute într-o stare foarte bună. Centrul istoric este în proces de a fi înscris în lista patrimoniului UNESCO. În Sibiu se găsesc muzee care cuprind colecţii de artă, pictură, arte decorative, antropologie, istorie, arheologie, istoria tehnologiei şi ştiinţe naturale.

Sâmbăta de Sus este un sat în Țara Făgărașului, Transilvania, situată în depresiunea Făgăraș, la poalele nordice ale Munților Făgăraș. Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus, de călugări, inițial cu o biserică de lemn având dublu hram (Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii), construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii 1696-1707 s-a construit o biserică de zid prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu. Picturile murale interioare au fost executate în 1766, de zugravii Ionașcu și Pană. Mănăstirea a fost dărâmată cu tunul de generalul habsburgic Preiss in 1785, în timpul răzmerițelor religioase din Ardeal.

Cetatea Făgărașului este situată în chiar centrul municipiului Făgăraș, în județul Brașov. Construcția cetății a început în 1310, pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea. Scopul construirii cetății era eminamente strategic, mai precis pentru apărarea sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor și otomanilor. În 1599, Mihai Viteazul, a ocupat cetatea, a dăruit-o soției sale, Doamna Stanca, împreună cu domeniul, și, devenind principe al Transilvaniei, și-a adăpostit aici familia și tezaurul domnesc, câțiva ani mai târziu. În cursul secolului al XVII-lea, cu scurte întreruperi, Făgărașul a fost o adevărată capitală a principatului Transilvania, cetatea devenind reședință a principilor Transilvaniei. Dieta transilvăneană s-a reunit aici în 11 rânduri. Nicolae Iorga a vizitat cetatea în anul 1903 și a găsit-o aproape de ruină.
Între 1948 și 1960, cetatea a servit de închisoare pentru oponenții sistemului comunist din Țara Făgărașului, deținuți politici, Făgărașul devenind una din închisorile din sistemul  Gulagului  românesc. În anii care au urmat (1965-1977) au fost făcute lucrări de reparații, restaurare și conservare.

Râșnov este un oraș în județul Brașov, situat în sud-vestul Depresiunii Brașov, la 15 km de municipiul Brașov, pe cursul râului Ghimbășel, la 650 m altitudine. Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cetatea Râșnov controla prin poziția sa strategică accesul în  Transilvania  dinspre Valea Râșnoavei. Cetatea este poziționată pe un deal stâncos, imprejmuit de pǎdure, unde singura cale de acces este dinspre est, arhitectura sa fiind adaptatã reliefului. Prima mențiune documentară despre cetatea țărănească a Râșnovului datează din anul 1335. Aici au fost turnate mai multe cadre ale filmului “Nemuritorii” – (1974) în regia lui Sergiu Nicolaescu, “Dacii”, “Mihai Viteazul”, sau “Columna”, orașul câștigându-si astfel titlul de cetate a filmului istoric românesc. În 2002, zona Râșnovului ajungea celebră după ce regizorii americani au ales să filmeze pelicula „Cold Mountain”, în care protagoniști au fost Jude Law și Nicole Kidman și care a fost premiată chiar cu un Oscar. O parte dintre scene au fost trase si la cetatea țărănească.

Tariful include:
-cazare hotel 3*
-demipensiune
-transport microbuz clasificat  3*
-ghid de turism cu atestat

Tariful nu include:
-intrările la obiectivele turistice
-cheltuieli personale
-alte tipuri de masă nespecificate in program

NOTA
Din cauza faptului ca drumul din Valea Jiului este in reparatii suntem obligati sa renuntam la vizitarea Complexului Sculptural Brancusi din Targu Jiu. Dupa terminarea lucrarilor in aceea zona vom relua traseul initial.

Categories: Circuite Romania,Turism Intern