Maramures – tinut de legenda si poveste

Perioada: 08 – 12.09.2015
TARIF: 950 RON/ persoana

Ziua 1: Bucuresti –  Alba Iulia – Dej – Cavnic

Intalnirea grupului se face la ora 05.45 langa Dealul Patriarhiei, in fata fostului magazine Adorama( Piata Unirii. Plecarea se face la ora 06.00. Ne indreptam spre Pitesti, Alba Iulia-pauza de pranz-, Dej, Cavnic. Cazare hotel 3*

Ziua 2: Cavnic – Budesti Josani – Desesti – Sighetul Marmatiei – Sapanta – Cavnic

Se ia micul dejun si apoi pornim sa descoperim taramul de legenda numit Maramures. Mai intai ne oprim la biserica de lemn din Budesti Josani care a fost considerate o constructive magnifica atat perioada sa cat si pentru perioadele urmatoare. In anul 1999 a fost inclusa in lista monumentelor UNESCO. Ne indreptam apoi catre biserica din Desesti care este una dintre monumntele tipice ale zonei Maramures. Si aceasta biserica face parte din patrimonial UNESCO.

Sighetul Marmatiei, urmatorul nostrum obiectiv, reprezinta unul din cele mai importante orase din Maramures. Orasul este cunoscut atat prin temuta inchisoare comunista cat si prin Muzeul Satului Maramuresan. Inchisoarea din Sighet a devenit, incepand cu 1994, muzeu cunoscut sub numele de Memorialul Durerii iar primele Sali ale muzeului au fost inaugurate in 1997. In aceasta temnita si-au gasit sfarsitul multe din elitele Romaniei interbelice. Pe malul drept al Tisei se afla comuna Sapanta. Faima acestei commune este dat de Cimitirul Vesel creat in anul 1950 si care este unic in lume. Ne intoarcem apoi in Cavnic la hotel unde servim cina si depanam ganduri despre locurile vizitate.

Ziua 3: Cavnic – Borsa – Ieud – Dragomiresti  – Bogdan Voda – Moisei – Barsana – Cavnic

Luam micul dejun si pornim la drum. Prima oprire este in Borsa. Borsa se afla la intretaierea a trei munti: Rodna, Maramures si Tibau iar langa oras se afla frumoasa si binecunoscuta Cascada Cailor.

Ne indreptam apoi catre Ieud aflat de-a lungul vaii Izei unde se afla o frumaosa biserica. Biserica face parte incepand cu anul 1999 din patrimoniul UNESCO. Dupa Ieud urmeaza Dragomiresti. In Dragomiresti, amenajat intr-o casa taraneasca, se afla Muzeul Tarancii. Muzeul cuprinde o colectie de obiecte casnice, unelte, elemente decorative si imbracaminte specific femeii. Plecand de la tematica sa, acest muzeu este unic. Una dintre cele mai frumoase biserici maramuresene se afla in Bogdan Voda cunoscut in vechime ca Cuhea.

Biserica se impune printr-o colectie impresionanta de icoane pictate pe lemn si sticla. Mergand mai departe , la poalele muntilor Rodnei, ne intalnim cu satul Moisei si a sa minunata biserica dupa care ne continuam drumul catre Barsana. Una dintre cele mai cunoscute destinatii din Maramures este Barsana unde traditiile nu s-au pierdut sau alterat. Portul popular, portile sculptate in stil maramuresan, bucataria traditional inclusive biuserica te fac sa nu-ti mai doresti sa pleci din acest tinut. Ne indreptam apoi catre Cavnic unde vom lua cina si ne vom lasa purtati cu gandul catre locurile ce tocmai le-am vizitat.

Ziua 4: Cavnic – Viseu de Sus – Budesti Calinesti – Cavnic

Luam micul dejun  si repede ne indreptam catre Viseul de Sus. Viseul de Sus este cunoscut in special ca punct de plecare al celebrei si binecunoscutei mocanite. Mocanita te duce printr-o zona impadurita de o salbaticie ce-ti taie rasuflarea unde nu exista drumuri sau sate. Inafara de mocanita care traverseaza podurile si tunelurile de pe valea Vaserului nu mai exista aici decat ursi si lupi. Dupa ce ne dam jos din mocanita ne indreptam catre Budesti Calinesti unde vom vizita biserica unde se afla camasa cu zale a lui Pintea Viteazul cat si biserica aflata in patrimonial UNESCO. Ne intoarcem catre Cavnic unde vom lua cina si vom sta la un pahar…………..de vorba si depanat impresii.

Ziua 5: Cavnic – Sighisoara – Brasov – Bucuresti
Luam micul dejun si ne despartim de un tinut de legenda si farmec. Ne indreptam catre Sighisoara unde vom lua si pranzul apoi ne continuam drumul de reintoarcere prin Brasov.
Sosirea in Bucuresti se va face seara tarziu in functie de conditiile meteo, de trafic.

Tariful include:
– transport autocar clasificat la 3*
– cazare 4 nopti hotel 3*
– demipensiune
– ghid de turism atestat

Tariful nu include:
– mesele de pranz
– cheltuielile personale
– intrarile la obiectivele turistice
– transportul cu mocanita

Categories: Circuite Romania,Turism Intern